Znamenitosti

Bazilika Marije Zavetnice

Bazilika Marije zavetnice s plaščem na Ptujski Gori je ena od vstopnih točk v Haloze. Postaviti jo je dal Bernard III. Ptujski v začetku 15. stoletja. Pri gradnji je sodelovalo več plemiških družin, med njimi celjski grof Friderik II., plemiška družina Stubenberg, vitez Žiga Dobrnski. Cerkev na Ptujski Gori je ena najlepših gotskih cerkva v tem delu Evrope. Urejeno je veliko parkirišče za romarje in obiskovalce. Program obiskov in ogledov cerkve izvajajo patri minoriti. V romarski hiši si je možno ogledati multivizijo o Ptujski Gori v različnih jezikih. Skozi leto je več romanj, največje je 15.8. na praznik Marijinega vnebovzetja. Na Janškem Vrhu je cerkev sv. Janeza Krstnika iz 15. stoletja.
Lokacija

Dvorec Štatenberg

Gostinstvo Štatenberg se nahaja v Dvorcu Štatenberg na relaciji Majšperk–Makole na desni strani. Restavracija sprejme do 200 gostov, od tega sto gostov v velikem salonu ter v treh manjših salonih do 35 gostov. Možnost je tudi postrežbe v veliki viteški dvorani, ki sprejme do 130 gostov. Lokacija in baročni ambient sta primerna za slavnostna kosila, večerje, poslovna srečanja, organizirane zabave za zaključene skupine, za poročno slavje in vsa druga praznovanja.
Lokacija

Grad Borl

Grad Borl stoji na strmi skali nad reko Dravo že od prve tretjine 12. stoletja. Varoval je strateško pomembni prehod čez Dravo, o čemer pričata tako ogrsko kot nemško poimenovanje gradu Borlyn oziroma Ankenstein, ki naj bi označevala rečni prehod. Veduto gradu boste zagledali že bistveno prej iz Ptujsko-Dravskega polja, saj imenujemo grad Borl upravičeno za vstopno točko v Haloze. Grad je v lasti Republike Slovenije in je spomenik državnega pomena. Žal so zob časa in predvsem organizacijske ter finančne ovire pripeljale tako daleč, da ima grad status objekta, ki ni varen za obiskovalce in je zato zaprt. Grad ima dve dvorišči, notranje je arkadno, ter zunanjo teraso s pogledom proti severu v smeri Ptuja in Maribora. Pod gradom je dvonadstropna klet v obliki črke Z. Zelo zanimivi so poročna dvorana s kapelo in večja viteška dvorana ter veliko drugih manjših in večjih prostorov.
Lokacija

Jama Belojača

Jama Belojača se nahaja na desni strani, če greste iz smeri Makol proti Poljčanam. Nastala je ob koncu ledene dobe. Pred jamo je postavljena informativna tabla z več informacijami o sami jami. Vstop v jamo je možen le z jamarsko opremo in priporočljivo z jamarskim vodičem. Vhod v jamo je 20 m visoka razpoka. Je ena najdaljših kraških jam v Halozah. V jami živijo netopirji, pajki, jamske kobilice, hrošči in vešče. Jama je pomembna kot zatočišče in prebivališče ogroženih vrst netopirjev, še posebej dolgokrilega netopirja in velikega podkovnjaka. Skupine, ki pridejo z avtobusom, se do jame sprehodijo peš približno 500 m.
Lokacija

Vukova domačija

Vukova domačija se nahaja tik ob glavni cestni povezavi med Podlehnikom in Žetalami. Postavljena je na levi strani. Parkirati je potrebno kakšnih sto metrov prej pri baru Dobrinček in se do nje odpraviti peš. Zapisi o hiši in lastnikih izhajajo iz leta 1861. Lesena, cimprana hiša je narejena iz grobo obtesanih brun, ometana z ilovico in pobeljena z apnom. Hiša je v celoti obnovljena, rekonstruirana je tudi notranjost. Namenjena je za oglede, možno je tudi turistično vodenje po zbirki. Turistično društvo Žetale upravlja z domačijo in skozi leto priredi različne razstave, dogodke in srečanja.
Lokacija

Viničarski muzej

Na magistralni cesti Ptuj v smeri mejnega prehoda Gruškovje pred bencinskim servisom zavijete desno in približno po petih kilometrih boste prispeli na vrh razgledne točke, kjer je viničarski muzej ter plato z manjšimi novejšimi objekti, kjer so razstavni eksponati, priročna kuhinja, terasa z mizami in klopmi kot prireditveni prostor za sprejem in pogostitev skupin. V viničarskem muzeju je vinska klet, kjer prodajajo okoliški vinogradniki svoja vina ter multimedijsko opremljeni prostor za sestanke in srečanja. Lokacija je lepa izletniška točka, na kateri se skozi leto odvijajo številne prireditve in dogodki.
Lokacija

Dvorec Strmol

Severozahodno nad trgom leži grajski kompleks Strmola, prvič omenjen leta 1436, ko so celjski grofje podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem stolp pri Rogatcu. V 16. stoletju so ob prvotnem stolpu prizidali še en stolp ali trakt in celotno zgradbo obdali z obzidjem in obrambnimi obzidnimi stolpiči. S prezidavo je bila stavba sklenjena z obliko črke T v tlorisu in je izgubila prvotno utrdbeno vlogo. Konec 17. stoletja so obrambne stolpiče podrli, obzidje pa nadomestili z nizko zidano ograjo. Višino prvotnega stolpa so prilagodili ostali stavbi in ob njej pozidali manjšo enonadstropno stavbo z notranjim dvoriščem. V tej stavbi je bilo v 19. in v začetku 20. stoletja okrajno sodišče, o čemer pričajo še ohranjene ječe.
Lokacija

Cerkev sv. Janža

Zgodovina kraja Videm se začenja v Halozah, z zgodovino podružne cerkve Sv. Janeza Krstnika (Sv. Janža). Cerkev je bila nekdanja grajska kapela in je prav gotovo ena najstarejših cerkva na Slovenskem. Grad in cerkev so zgradili “gospodje Ptujski”. Cerkev je romanska arhitektura iz 10. st.. Ima ravno krito ladjo in zgodnjegotski prezbiterij iz 13. st.. Zidana je leta 1300. Dolga je 12 m, široka 8 m, visoka 6 m. Ima štiri oglat zvonik, visok 15 m, krit s pločevino. Kakor cerkev sv. Vida je tudi ta krita z opeko. Datum posvečenja cerkve ni znan.
Lokacija
Več znamenitosti najdete na interaktivnem zemljevidu

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...