26
Nov

S KULINARIČNIMI HALOZAMI OD PTUJSKE DO DONAČKE GORE

KULINARIČNE HALOZE IZ POPOTNIŠKE MALHE

 

 

AVTOR: STANISLAV ZEBEC – STANČ

Podajte se z nami po Halozah, Deželi tisočerih gričev. Spoznajte čudovito pokrajino, njene žive običaje, izvorno kulturo in izjemne naravne in kulturne spomenike. Hkrati pa skozi raziskovanje te bogate dežele okusite tradicionalno kulinariko iz pridelkov haloških kmetij, poročeno z vrhunskimi haloškimi vini – na vsaki točki vam bomo postregli s hodom Kulinaričnih Haloz iz popotniške malhe. Prijazni domačini vas bodo pričakali v elegantnih, tradicionalnih oblačilih Haloz.

 

BAZILIKA MARIJE ZAVETNICE

AVTOR: SLAVKO P. DOBNIK

 

Svojo pot bomo začeli na eni najbolj slikovitih točk Dežele tisočerih gričev. Bazilika Marije Zavetnice je gotska cerkev svetovnega slovesa. Na ptujskogorskem trgu, odkoder se odpirajo slikoviti pogledi na haloško gričevje in na ravnice Dravskega in Ptujskega polja, obrobljene z gričevjem Slovenskih goric, Bočem in Pohorjem, vam bomo v dobrodošlico ponudili haloško gerpo in domač lipov ali bezgov sirup.

 

ROGATEC

AVTOR: TOMO JESENIČNIK

 

Nad mehko haloško pokrajino se dviga Donačka gora, podaljšek alpskega sveta. Iz vzhodne, haloške strani ima podobo vulkana, iz zahodne se kaže kot velikanski rog. Po njem je dobilo ime staro trško jedro Rogatec.

 

 

PRODUKCIJA: ARS POETOVIENSIS

 

PRODUKCIJA: ARS POETOVIENSIS

 

Zgodbe med plemiči in kmeti doživimo v dvorcu Strmol in muzeju srednještajerskega ljudskega stavbarstva. V muzeju si bomo izdelali preprosto ljudsko glasbilo in spekli kruhek žuliko. Privoščili si ga bomo z zeliščnim namazom in čajem iz muzejskega zeliščnega vrta.

 

DONAČKA GORA

PRODUKCIJA: ARS POETOVIENSIS

 

Podali se bomo prav k vznožju Donačke gore, kjer se stikajo njeni pragozdovi z nižje ležečimi vinogradi. V družinskem gostišču Pod Goro nas bodo postregli s tradicionalnim haloškim kosilom in nam ponudili kozarec vrhunskega haloškega vina.

 

VUKOVA DOMAČIJA

PRODUKCIJA: ARS POETOVIENSIS

 

Po dolini Rogatnice v nedrjih haloških gričev se bomo popeljali do idilične vasice Žetale pod Donačko goro.

AVTOR: SLAVKO P. DOBNIK

 

Še prej pa bomo v Vukovi domačiji, prenovljeni haloški tradicionalni hiši, pokusili haloška vina z domačim haloškim kruhom, siri in salamo.

 

VINIČARSKA DOMAČIJA NA GORCI

 

AVTOR: MARKO VINDIŠ

 

Preko slikovite vasice Žetale in mimo Vukove domačije v njeni bližini se bomo podali v osrčje vinogradniških Haloz. Viničarska domačija na Gorci se proti jugu ozira po valovju haloškega gričevja, poraslega z vinogradi, in proti severu pogleduje proti Ptuju, starosti slovenskih mest. Postregli vam bomo s tradicionalno haloško vinogradniško malico in pokušino s tremi vzorci vrhunskih haloških vin.

 

 

TOVARNA UMETNOSTI

AVTOR: SLAVKO P. DOBNIK

 

AVTOR: SLAVKO P. DOBNIK

 

Po spokojni Dravinjski dolini se bomo podali v Majšperk Breg, nekdanjo industrijsko središče Haloz. Ogledali si bomo Tovarno umetnosti, ki razstavlja dela sodobnih slovenskih umetnikov, in Muzej volne in gobelinov. V gostišču Špajza se bomo podkrepili s tradicionalnim haloškim kosilom, juho in glavno jedjo iz pridelkov haloških kmetij, in ga poročili z vrhunskim haloškim vinom.

 

 

DVOREC ŠTATENBERG

AVTORICA: STAŠA BIZJAK

 

AVTOR: SLAVKO P. DOBNIK

 

Po prijetnem potepanju po Halozah se bomo podali k ‘slaščici’ našega popotovanja; na razkošnem baročnem dvorcu Štatenberg nas bodo postregli s pravo turško kavo in slastno haloško gibanico.

 

NAVEŽITE STIK Z ORGANIZATORJI POTOVANJ PO DEŽELI TISOČERIH GRIČEV IN NAS OBIŠČITE!

TIC PTUJSKA GORA

TURA PTUJ

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...