Pohodništvo

Haloze so z razvojem prometnih povezav postale dostopne gostom iz bližnje in daljne okolice, saj skozi njih vodi nova avtocesta. Privlačnost Haloz kot pohodniške destinacije narašča, saj je krajev z neokrnjeno in prečudovito naravo vedno manj.

Donačka gora

Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Z vrha, ki geografsko spada med Karavanke je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Z zahodnega vrha na katerem je postavljen visok kamnit križ se lepo vidi Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp do Pohorja. Na zahodnem vrhu je tudi vpisna skrinjica in slovenska zastava. Delno že omenjeno ima Donačka gora dva med seboj skoraj enako visoka vrhova, zahodnega in vzhodnega. Večina planincev vzpon konča na zahodnem vrhu, le redki pa vzpon podaljšajo na 20 minut oddaljen vzhodni tehnično bolj zahteven vrh. Na vzhodni vrh pa lahko pridemo tudi po krajši plezalni poti.
Lokacija

Haloška planinska pot

Pri gradu Borl se začne Haloška planinska pot, ki jo vzdržuje planinsko društvo Ptuj. Pot je speljana od gradu Borl preko Hrasto,vca, Cirkulan, Gradišča, Dravinjskega vrha, Gorce, Janškega vrha, Jelovice in Kupčinjega vrha do Donačke gore. Za celotno pot potrebujemo približno 21 ur oziroma dva do tri dni hoje. Pot se iz zanimivih dolin dviga na razgledne vrhove, od koder lahko opazujemo valovito gričevnato pokrajino v vsej svoji lepoti. Na prvi polovici poti hodimo večinoma mimo vinogradov in domačij, v drugem delu poti pa se gibljemo v redkeje poseljenem svetu, prekritem z gozdovi. Haloška planinska pot je izjemoma razdeljena na etape in ne po dnevih, saj na poti ni planinskih postojank, razen Rudijevega doma na Donački gori.
Lokacija

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...