04
Jul

V DVORCU O NAJBOLJŠIH VINIH HALOZ

PREREZ VINSKEGA LETNIKA 2019 // DVOREC ŠTATENBERG // 30. MAJ 2019 // HALOZE MED ŠTIRI ODSTOTKE NAJBOLJŠIH VINSKIH LEG NA SVETU 

 

Notranje dvorišče baročnega dvorca Štatenberg. (avtorica fotografije: Staša BIZJAK)

 

Haloze so stopile na pot predanosti skupnemu cilju – Deželo tisočerih gričev razviti v turistično območje odličnosti in vrhunskosti.

Pomemben del te poti so že prehodili izbrani haloški vinarji.

V čudovitem okolju baročnega dvorca Štatenberg pri Makolah smo partnerjem iz sveta turizma in javnih občil v četrtek 30. maja zvečer skozi vrhunsko kulinariko, ki jo je iz sestavin partnerskih kmetij pripravila gostinska ekipa Kulinaričnih Haloz, predstavili dvajset najboljših haloških vin zadnjih nekaj let.

 

O VTISIH IN O PROJEKTU

 

Drago BULC, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije: »Vsi projekti, ki se porajajo v Halozah, imajo izredno pozitivno konotacijo; povezovanje ljudi namreč vselej pripelje do uspehov. Povezovanje pozitivnih ljudi z znanjem pa le te še pospeši – in temu smo priča za tem omizjem na dvorcu Štatenberg; druženju ob odličnih lokalnih jedeh in fantastičnih vinih, ki jih dajejo vinogradi iz verjetno najbolj strmih vinskih leg Slovenije.

V tem trenutku je najpomembneje, da se majhne haloške občine povežejo v turistično območje, ker imajo skupaj res veliko za ponuditi. Temu pridajmo še odlično lego Haloz, saj gredo skoznje glavne evropske cestne povezave iz severa proti jugu Evrope.

Prepričan sem, da bodo ljudje iz Haloz svoje danosti znali predstaviti svetu in da se bodo turisti ustavljali v Deželi tisočerih gričev, kjer rastejo trte, ki dajejo ene najboljših vin na svetu.«

Damian BURAZEWSKI, vinski publicist, v letu 2018 razglašen za najboljšega poljskega blogerja: »Prelep baročen dvorec, veličastna večerja in najboljša svetovna vina. Ne, nisem bil povabljen na večerjo skupine Bilderberg v Švico, temveč na prerez vinskega letnika iz Haloz! Organizatorji so pripravili prelep okvir za vinsko in kulinarično pokušnjo. Tradicionalne haloške jedi na sodoben način, za katere so poskrbeli kuharji iz gostišč Kulinaričnih Haloz, so bile izjemne in so se odlično podale k haloškim vinom. Med predstavljenimi vini je bil tudi šipon Iglič 2016 vinarja Mihaela GROSSA, ki je pred kratkim dobil platinasto medaljo na londonskim Decanterju in osvojil neverjetnih 97 točk. Vino je bilo res odlično. A vseeno so mu suvereno sledile žlahtne kapljice drugih kleti, predvsem vina Bojana KOBALA in Aleksandra ZAVCA. Prepričan sem, bo prav slednji s svojimi vini v prihodnosti pritegnil večjo pozornost tako stroke kot vinoljubov.«

Aleksander ZAVEC, vodja haloških vinarjev v projektu ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’: »Zelo sem vesel, da smo lahko vina predstavili v čudovitem okolju dvorca ŠTATENBERG na najboljši možni način; skozi vrhunsko kulinariko petih gostišč in iz sestavin, ki so jih za ta namen podarile partnerske kmetije iz Haloz in bližnje okolice ter trgovina Haložanka iz Majšperka.

Haloze sodijo med štiri odstotke najboljših vinskih leg na svetu. Da jih znamo pridelati, vedno znova dokazujemo z vinskimi medaljami, ki jih dobivamo na najboljših svetovnih vinskih ocenjevanjih. 

Hvala vsem partnerjem, ki ste nas, vinarje podprli na prvem prerezu haloških vin, posebej pa kuharjem Kulinaričnih Haloz, ki ste nam na licu mesta pripravili res izjemno kulinarično doživetje: Janiju iz gostišča Špajza, Nataši iz gostišča Pod goro, Dragu iz gostišča Ribič in Marku iz gostišča Majolka. Velika hvala tudi Petru, najemniku dvorca Štatenberg, da nam je posodil prostor in ves čas pomagal pri izvedbi. Pa seveda cenjenim novinarjem, ki ste sodelovali na dogodku in ki nas boste, tako upamo in si želimo, kot turistično, kulinarično in enološko območje spremljali tudi v prihodnjih letih.«

Sebastjan TOPLAK, župan Občine PODLEHNIK, se je omizju prereza letnika pridružil v imenu županov haloških občin, ki so vključene v projekt ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’: »Zelo spodbuden je enoten nastop več gostincev in pridelovalcev hrane pod okriljem blagovne znamke Kulinarične Haloze. Prav tako spodbudno je povezovanje vinarjev iz območja Haloz v Vinarski zadrugi Haloze. Oba primera nazorna kažeta, da je možno sodelovati in se medsebojno povezovati ter s tem doseči veliko večje učinke, kot v primeru posameznega, neusklajenega delovanja.

Oba primera kar kličeta po ustrezni nadgradnji oziroma medsebojni koordinaciji, ki jo bo izvajala s strani občin ustanovljena Interesna zveza haloških občin – IZHA s ciljem spodbujanja turističnega razvoja na območju Haloz.

Ustanovitev IZHE je pomembna tudi za ohranitev pozitivnega trenda skupnega nastopanja in povezovanja posameznih ponudnikov ter ohranitve že do sedaj uveljavljene blagovne znamke ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’.«

Slavko P. DOBNIK, vodja projektov ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ in Kulinaričnih Haloz, paradnega konja Dežele tisočerih gričev: » Pri razvoju skupnega turističnega območja in blagovne znamke ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ nas je povezala ideja edinstvene, slikovite, čiste in spokojne pokrajine tisočerih gričev, z bogato umetnostno zgodovinsko dediščino in živimi tradicijami. Zelo dobro nam gre, saj delamo skupaj in si med seboj pomagamo. Brez tega se ne bi mogli na ta prekrasen večer družiti v čudovitem okolju Dvorca Štatenberg ob tako izjemnih vinih in kulinariki.

Skupaj smo neprimerno močnejši – in to se je ponovno pokazalo.

Tudi v prihodnje bomo Deželo tisočerih gričev gradili skozi zanimive, ustvarjalne in privlačne vsebine. Vabljeni v čudovito, radostno in mistično Deželo tisočerih gričev. Že sedaj tudi na ponovitev tega čudovitega večera, na Prerez vinskega letnika haloških vinarjev 2020, ki bo na eni izmed izbranih lokacij Dežele tisočerih gričev sredi junija naslednje leto. V izbranih haloških gostiščih KULINARIČNIH HALOZ pa so vam dobrote in vina gala večerje predstavitve haloških vin na razpolage kadarkoli po predhodnem naročilu.«

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

 

PARTNERJI PREREZA LETNIKA

Na prvem prerezu vinskega letnika haloških vinarjev so se predstavile vinske kleti Kobal Wines, Vina Gross, Vina Zavec,Vinogradništvo Gorjup, Vinogradništvo Ivan Kramer in Vinarstvo Šmigoc. Vina so predstavili Andrej SAJKO (Kobal Wines), Aleksander ZAVEC (Vina Zavec), Irena KRAMER (Vinogradništvo Ivan Kramer) in Uroš KURENT (Vina Gross).

Pethodni meni so po predlogi Vlada PIGNARJA, priznanega štajerskega kulinarika, pripravila haloška gostišča Špajza, Pod Goro, Majolka, Svenšek in gostinstvo Štatenberg ter ptujska gostilna RIBIČ. Na licu mesta so kuhali Jani VUK (gostišče Špajza), Nataša KITAK (gostišče POD GORO), Drago KAJTNA (gostilna Ribič), Marko MLADENOVIČ (gostišče Majolka) in Peter KOCIPER (gostinstvo Štatenberg).

Sestavine za vrhunsko kulinariko so prispevale kmetije Mesarija Kokol Cirkulane, Kmetija Simona Adam Stoperce, Domača zelenjava Anita Zajc Apače, Kmetija Boris Vidnar Poljčane, Ekološka kmetija Pri omi Neži, Kmetija Skok Žetale in Trgovina Haložanka.

Na dogodku sta dvorec Štatenberg in kulturno dogajanje v Občini Makole predstavila Štefka SKLEDAR in Franc KOCIPER, zapeli so pevci ljudskih pesmi Turističnega društva Štatenberg, oblačilno kulturo Haloz sta predstavila mlada folklorista Kulturno prosvetnega društva Anice Černejeve Makole.

 

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

 

MENI

Pozdrav

 

Za dobrodošlico vedno v Deželi tisočerih gričev: haloška gerba ali ocvirkovka. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

Kobal Wines // Sauvigno 2018, suho
Vina Zavec // Rose 2018, suho
Vinogradništvo Ivan Kramer // Zeleni silvanec 2018, suho

 

 

Hladna predjed

 

Hladna predjed: Solata iz boba,prekajena postrv, hrenova majoneza. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

Sočno pečen goveji hrbet, čemaž, berivka. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

Vina Zavec // Sauvignon 2018, suho
Kobal Wines // Šipon 2018, suho
Vinarstvo Šmigoc // Sivi pinot 2018, suho

 

 

Topla predjed

Topla predjed 2: Pražena piščančja jetrca, krompir, rumenjak. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

Vinogradništvo Gorjup // Sauvignon 2018, suho
Vina Zavec // Sivi pinot 2018, suho
Vinogradništvo Ivan Kramer //  sauvignon 2018, suho
Vinarstvo Šmigoc // Laški rizling 2018, suho

  

Glavna jed

Glavna jed: Polnjena telečja prsa, ocvrtek svinjske krače, pire iz zelene in tepke, štruklji ovčje skute. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

Vina Gross // Haloze blanc 2017, suho
Vina Gross // Colles 2017, suho
Kobal Wines // Modra frankinja 2017, suho

 

 

 

Sladica

Haloška gibanica. (Avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

Kobal Wines // Rumeni muškat 2018, polsladko
Vinogradništvo Gorjup // Sauvignon jagodni izbor 2017, sladko

 

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

 

Ekipa prvega Prereza vinskega letnika haloških vinarjev 2019: z leve Aleksander ZAVEC (Vina Zavec),  Uroš KURENT (Vina Gross), Drago KAJTNA (gostilna Ribič), Nataša KITAK (gostišče POD GORO), Slavko P. DOBNIK, vodja projekta ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’, Irena KRAMER (Vinogradništvo Ivan Kramer), Andrej SAJKO (Kobal Wines), Jani VUK (gostišče Špajza) in Peter KOCIPER (gostinstvo Dvorec Štatenberg). (avtor fotografije: Marijan MOČIVNIK)

 

 

Oblačilno kulturo Haloz sta predstavila mlada folklorista Nives in Blaž VANTUR iz Kulturno prosvetnega društva Anice Černejeve Makole. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

 

 

Stebrna dvorana dvorca Štatenberg. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

 

 

Slavnostna dvorana dvorca Štatenberg, osrednje prizorišča Prereza letnika haloških vinarjev 2019. (avtorica fotografije: Staša BIZJAK)

 

 

 

Znamenita freska iz konca 17. stoletja štajerskega slikarja Joaneckega v Slavnostni dvorani dvorca Štatenberg. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

 

Kulinarična ekipa Kulinaričnih Haloz v akciji: z leve Nataša KITAK, Marko MLADENOVIĆ, Drago KAJTNA in Jani VUK. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

 

 

Na prvem prerezu vinskega letnika smo pokusili dvajset vin devetih haloških vinarjev. (avtorica fotografije: Staša BIZJAK)

 

 

Sladica: Haloška gibanica. (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

 

 

Lep pozdrav in ponovno vabljeni na Prerez vinskeg letnika haloških vinarjev 2020 sredi junija naslednje leto. V izbranih haloških gostiščih KULINARIČNIH HALOZ pa so vam dobrote in vina gala večerje predstavitve haloških vin na razpolage kadarkoli po predhodnem naročilu.  (avtor fotografije: Ars POETOVIENSIS)

 

 

 

 

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...