01
Sep

120 LET KULTURE V CIRKULANAH

KULTURA NE POZNA MEJA –  IN JE VEDNO NEKAJ LEPEGA…

 

 

 

 

 

…in tega se v Kulturnem društvu Cirkulane zavedamo že bogatih 120 let.

 

Začetek delovanja KD torej sega v davno leto 1899, ko so se začeli prvi zapisi organiziranega kulturnega delovanja. Takrat je bilo ustanovljeno Bralno društvo Naprej, v okviru katerega je delovala knjižnica, moški pevski zbor, tamburaški zbor in igralska skupina. Duh društvenega življenja je tako samo še rastel in rastel – in prav zato se v letošnjem letu lahko veselimo tako visokega jubileja.

Hvala vsem tistim, ki so takrat začutili del svojega poslanstva v ljubiteljski kulturi. Tukaj ste nam postavili močno temelje, naša zavest pa nam narekuje, da nadaljujemo vaše delo – in to seveda počnemo z velikim veseljem ter ponosom.

Danes v društvu deluje osem sekcij: Mešani pevski zbor, Vokalna skupina Mladi veseljaki, Folklorna sekcija, Dramska sekcija, Ljudske pevke Sestre Kopinske, Tamburaši iz Cirkulan, Ljudski pevci iz Cirkulan in Društvena knjižnica. Vse sekcije so zelo aktivne, pridne in poslanstvo ljubiteljske kulture širijo tako po celi Sloveniji kot izven nje.

Čeprav je to le ljubiteljska kultura in zanjo ni denarnega plačila, se vsi člani resnično trudimo, da delamo dobro in uspešno. Večkrat se vprašam, zakaj smo ljudje tako uspešni pri tistem, kar delamo prostovoljno. Zato ker nas to veseli, nam polni dušo in razveseli srce.

 

 

Upam si trditi da bo v našem društvu še veliko jubilejev. Zelo veseli smo vsakega novega člana in z velikim veseljem povem, da nam mlajše generacije rade sledijo. Za njih, posebno osnovnošolce, je zelo zanimiva Dramska sekcija in radi zaigrajo z nami na odru. Zanimanje tukaj je veliko in žal trenutno tudi vseh ne moremo sprejeti, saj nam oder igranja tega ne dopušča. Trudimo se, da bi lahko sprejeli vse, saj bodo le tako dobili voljo in zanos za naprej.

Nove, mlajše člane imajo tudi nekatere druge sekcije, vendar je največja potreba po njih v Mešanem pevskem zboru. Tukaj se še posebej trudimo in si želimo novih obrazov, željnih petja, druženja in dobre volje.

Je pa v letošnjem letu polno zaživela Društvena knjižnica. Knjižnica je bila sicer že prej aktivna, vendar smo jo letos še nadgradili.

Ob prejšnjih jubilejih je bil izdan zbornik kulturnega društva. Letos smo se s člani UO odločili, da zbornika ne bomo izdali. Skozi celo leto smo organizirali dogodke naših sekcij in, ker je v društvu kar nekaj članov, ki svojo ljubiteljsko kulturo živijo že 50 ali več let, smo prav njim v čast organizirali posebne dogodke.

Začelo se je leto jubileja seveda z januarjem in takrat nas je do solz nasmejala Dramska sekcija s komedijo Jesenska poroka. Februarja nas je s čudovitim koncertom Ditke in Ferija Lainščka počastila Občina Cirkulane. Meseca aprila sta zaznamovala kar dva dogodka; imeli smo čudovito, sproščeno nedeljo zborovske in ljudske pesmi vseh generacij, kjer so se predstavile vse naše pevske sekcije. Ob koncu meseca pa je sledila svečana otvoritev Društvene knjižnice z izmenjevalnico knjig. Velika pridobitev je ob tem dogodku prav knjižna hiška, ki se nahaja pri OŠ Cirkulane. V mesecu maju smo pripravili predstavitev zgoščenke našega dolgoletnega člana Daniela Polajžerja z naslovom Dve stenice Lezejo. Daniel Polajžer je član društva že več kot 50 let in skupaj z njim smo organizirali čudovit koncert, ki je ogrel marsikatero srce in napolnil dušo.

Junija smo počastili še dva člana za njunih 50 let delovanja v kulturnem društvu. Njuna zgodba se prepleta v dramski sekciji, vendar sta nekaj manj kot 20 let nazaj začela svojo igralsko zgodbo tudi kot lika Micika in Hanzek. Marsikdo se ju spomni na kakšnih aktualnih dogodkih, ko sta s svojim prihodom in humorjem do solz nasmejala občinstvo. Mogoče pa komu tudi malo zameglila pogled. To sta seveda naša člana Ana Črnivec in Miro Lesjak.

Ob njunem jubileju smo izdali tudi brošuro najboljših skečev Micike in Hanzeka. Naj povem še to, da je Ana Črnivec letos prejela v Cerkvenjaku na Regijskem Linhartovem srečanju priznanje selektorja za najboljšo odigrano žensko vlogo.

Meseca julija smo se  sproščali ob glasbi tamburic. Naši  Tamburaši so nam namreč pripravili sproščen večer tamburanja in poskrbeli  tudi za razvajanje naših borbončic z degustacijo haloških vin.

Za nami je v tem letu jubileja zanimivih in pestrih 7 mesecev. Meseci polni dogajanja, lepih vtisov in trajnih spominov.

 

 

 

 

Za vse, kar naše KD vseh 120 let ustvarja,  gre zahvala vsem dosedanjim predsednikom društva, predsednikom sekcij in vsakemu članu. Vsak je dal svoj del mozaika, da smo zdaj tukaj. Vsak je s svojim deležem, dobro voljo in nesebičnostjo prispeval k odličnemu delovanju društva. Vsi smo zaslužni za to. Tisti, ki so nekdaj bili del te zgodbe, ki so začeli to čudovito potovanje ljubiteljske kulture in tisti, ki ga gojimo danes.

Srčna hvala in iskrene čestitke ob jubileju vsem vam, dragi člani KD Cirkulane.

Naj se ob tej priložnosti zahvalim tudi občini Cirkulane in ga. Antoniji Žumbar za vso podporo in pomoč društvu ter odličnemu sodelovanju.

Hvala za lepo in iskreno sodelovanje tudi ostalim društvom v občini ter Osnovni šoli Cirkulane-Zavrč.

Bogat jubilej 120 let KD Cirkulane bomo ubeležili z srednjo prireditvijo 14.09.2019 ob 18. uri v večnamenski dvorani Cirkulane. Z nami  bodo vse naše sekcije društva, osrednji gost večera pa bo slovenski pisatelj, dramatik in komediograf Tone Partljič. Svoj delež bo na osrednji prireditvi z razstavo svojih umetniških fotografij dodal  tudi naš član Sandi Kelc.

Z osrednjo prireditvijo še seveda ne ko konec našega kulturnega dogajanja v tem letu. V mesecu oktobru nas čaka večer z znanima zakoncema Milanom Fridauerjem Fredijem in Aljano Primožič Fridauer. Predstavila nam bosta najboljše aforizme in karikature.

Novembra bo po enoletni pavzi z nami spet Folklorna sekcija in decembra bodo zapeli Mladi Veseljaki.

V kolikor še niste uspeli biti z nami – še vedno je  priložnost in veseli bomo vašega obiska.

Vljudno vabljeni na naše dogodke in kot sem že napisala….

Kultura ne pozna meja in  je vedno nekaj lepega. Je pesem in ples, zgodba, nasmeh, lepa beseda, spomin, spoštovanje, tradicija, druženje…

 

Vse dobro vam želim in se vidimo!

Melita Meznarič

predsednica KD Cirkulane

 

 

 

več na:

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...