Haloška kultura

KULTURA VINA

Kulturno življenje Haloz se najbolj izrazi v poznem poletju in v jeseni in je vezano na kulturo vina. Vinorodna dežela takrat polno zaživi svoje bogate tradicije. Že v avgustu, ko postaja grozdje na trti slajše in h gostiji privablja ptice, ljudje iz Haloz postavljajo šestkrake klopotce. Ti pozvanjajo preko haloških gričev in plašijo ptice iz vinogradov vse do trgatev. Te so velik ljudski praznik – biti povabljen v trgatev je posebna čast, s pesmijo na ustih naporno delati na strmih vinorodnih pobočjih, biti deležen prešerne družbe, dobrega vina in jedače. Martinovo na 11. novembra je čas, ko sv. Martin iz vode naredi vino. Čas obilja in veselja. Vino ljudje v pletenkah ponesejo k blagoslovu, kot denimo k Zveličarjevi kapeli na slemenu Velike Varnice.

HALOŠKA ŽVEGLA IN HALOŠKE TRSTENKE

Haloze so domovina haloške žvegle in haloških trstenk. Haloška žvegla ali haloška prečna flavta navdušuje s svojo vitko eleganco, toploto lesa in čudovitim zvokom. Nekoč so jo izdelovali le na ožjem območju Spodnjih Haloz. Prvi pisani podatek o haloških žveglah sega v daljno leto 1487, v dnevnik obiskovalca majšperškega viteza, ki je opisoval večerni sprejem na majšperškem gradu. Žveglo so stružili po posebnih merah iz slivovega lesa in jih glede na velikost poimenovali kar po številkah od enke do devetke. Štirka, petka in šestka so najbolj primerne za igranje. Izdelana je iz sredice slive. Ima značilno obliko, oba konca sta namreč poudarjena. Levi konec ima večjo odebelino, desni nekoliko manjšo. Izdelava je zelo zahteven proces, pri katerem je potrebna velika natančnost. Haloške trstenke so zvočilo, ki ima bogato kulturno – zgodovinsko dediščino. Izdelane so iz naravnih materialov, denimo trstike in voska. Igramo tako, da se z ustnicami dotaknemo cevke in s curkom zraka pihamo preko nje, kar ustvari zvok.

KURENTOVANJE

V hladnih, temačnih zimah, v pustnem času zvonci haloških korantov vabijo žar pomladi v deželo tisočerih gričev. Opravljeni z ovčjimi kožuhi, kravjimi zvonci in ježevkami spremljajo skupino oračev od domačije do domačije, prinašajo srečo, obilje in plodnost. Haloški korant je poseben, saj ima namesto gosjih peres kot kurenti drugod na ptujskem območju na vrhu maske goveje rogove. Ti so nosilci moči, plodnosti in zaščite pred zli silami. Haloški koranti imajo še vedno veliko magično moč; brez njih se krogotok leta ne bi zasukal v novo življenje.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...